Teoría urbana crítica i políticas de escala.

Neil Brenner
Teoría urbana crítica i políticas de escala

Álvaro Sevilla Buitrago (ed.)
2017
Barcelona: Icaria Editorial
Espacios críticos, vol. 9
ISBN: 978-84-9888-735-8
296 pag.


Professor de teoria urbana a Harvard, Neil Brenner —politòleg, geògraf crític, figura oberta a una xarxa d’indagació transdisciplinar— és, tot i la seva joventut, un dels pensadors de referència en el camp dels estudis urbans crítics. El seu treball cobreix un ampli ventall de problemàtiques: de la posició de la ciutat global en els processos de mundialització al seu rol en la reestructuració neoliberal de l’Estat i el territori, de la transformació postfordista de la governança urbana a l’anàlisi de la seva articulació amb les polítiques d’escala, de la reflexió sobre la tasca de la teoria urbana en un escenari de desmantellament de l’Estat del benestar a l’exploració de les noves geografies de la urbanització planetària i la intervenció militant en els debats sobre la dimensió política del disseny. Conjugant rigor conceptual i imaginació creativa, Brenner ha forjat nous paradigmes interpretatius que obren horitzonts poderosos per replantejar el fet urbà contemporani des de dimensions econòmico-polítiques, socials i ambientals.
Aquest volum desenvolupa un anàlisi crític del seu periple biogràfic i intel·lectual i ofereix al lector textos claus per entendre el seu treball, incorporant traduccions, articles inèdits i entrevistes.


Álvaro Sevilla-Buitrago és arquitecte i professor d’urbanisme a la Universidad Politécnica de Madrid. El seu treball combina la teoria urbana i la història de la planificació per desenvolupar una relectura crítica de la producció de l’espai capitalista.

Ressenyes i documents relacionats

Gabriel Horacio Álvarez, [2018]. Revista Huellas, 22:1, reseñas.